13 Haziran 2013 Perşembe

Tavuk Dürüm veya Tavuk Sote



Bu aralar biraz fazla tavuk tarifi vermiş oldum ama bu tarifi daha önce fotograflayıp yazma fırsatım olmamıştı. Genelde tersi oluyor. Tarifi yazıp fotograflama fırsatı bulamıyorum. Bu nedenle eklemek istedim. Bu aralar dürüm bizim evde sık yapılıyor. Eşim dürüm seviyor. Kızım da tavuk...

Tavuk sote veya dürüm yapacağım zaman ben tavuğu kemikli pirizola alıp kendim jülyen şeklinde doğruyorum, pirizola daha lezzetli oluyor diye. Kemikleri de üzerinde kalan etlerle ile  tavuk suyu yapıyorum.

Malzemeler:
Terbiye için:
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı veya arzuya göre daha fazla kimyon veya köri
  • 1 yemek kaşığı kekik
  • Arzuya göre pul biber, karabiber

Dürüm için:
  • Kuşbaşı doğranıp yukarıdaki terbiye malzemeleri ile terbiyelenmiş 4 tavuk pirizola (1 paket veya 400 g kadar tavuk kuşbaşı)
  • 3-4 tane köy biberi
  • 3 orta boy soğan (veya daha fazla soğan dürüme yakışıyor)
  • Zeytinyağı
  • Tuz
  • Arzuya göre 1 fiske şeker
  • 4 adet lavaş
Yapılışı:

  • Öncelikle tüm terbiye malzemeleri karıştırılır ve tavuk etlerinin üzerine eklenir. Mümkünse bir gün önceden değilse en az 1 saat önceden tavuk etleri terbiye malzemeleri ile karıştırılarak buzdolabında bekletilir.
  • Biberler ve soğanlar jülyen (uzun uzun)  doğranır.
  • Soğanlar tavada tavanın dibini kaplayacak kadar zeytinyağı ile karamelize edilir. Bu aşamada az tuz ve şeker eklenebilir.
  • Bu arada jülyen doğranmış biberler soğanlar iyice pişmeden tavaya eklenir.
  • Biberler hafif kızarınca tavuk etleri eklenir. Ara ara karıştırılarak 20 dakika kadar kısık ateşte pişirilir. Suyunu çekmemişse yüksek ateşte suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Pişmenin son dakikalarında lavaşlar tavanın üzerine yerleştirilerek ısıtılır. Daha sonra dürüm yapılır veya arzuya göre sote şeklinde de servis yapılabilir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder