9 Aralık 2013 Pazartesi

Lavaşla ev yapımı cips ve dip sos

Ev yapımı cips
Lavaşla yapılan tarifler oldukça pratik oldukları için zaman zaman denemeler yapıyorum. Daha önce lavaşla pizza yapmıştım. 
Cips sevmeyen var mıdır bilmiyorum, ama ben hazır cipsleri fazla tüketmemeye çalışıyorum. Ama çocuklar da seviyorlar. Ne kadar daha sağlıklı bilmiyorum ama evde HAZIR lavaşla yapılan bir cips de bizim ahaliden geçer not aldı. 
Hatta misafirlere de ikram edilebilecek hoş bir aperatif oldu.
Bir kaç siteden esinlenerek kendi tarifimi geliştirdiğim 2 ya da 3 kez deneyip resimlemeye fırsat kalmadan biten cipslerim, resimlendiler bu kez de yazmaya fırsat bulamadım. Uzun zamandır taslaklarım altında bekliyorlardı. Bugün blogla biraz ilgileneyim istedim.
Bu aralar ev, çocuklar, pilates, bir de bir süredir merak saldığım DIY  (kendin yap) olayı var gündemimde. Aslında DIY kavramıyla tanışmadan önce de meraklı idim bir şeyleri kendim yapmaya. Bakalım projelerim var, fırsat buldukça paylaşmaya çalışacağım.
Bu arada araya kaynamış gibi oldu ama pilatese de başladım, yaklaşık bir haftadır. Oğlumun hamileliğinden önce başlamıştım, ama sonra devam etme fırsatım olmamıştı. Şimdi 2 çocukla evde kendim yapmaya çalışıyorum, bakalım ne kadar devam edebilirim.
Neyse biraz ilgisiz oldu cips ve pilates ama... Pilatesi yapmadan önce yapmıştım zaten cipsi:)))
 
Malzemeler:
3 adet lavaş
Yarım su bardağı kadar zeytinyağı
1 yemek kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı pul biber (çocuklarınkine koymuyorum)
Bir çay kaşığı tuz
2-3 yemek kaşığı susam veya haşhaş tohumu
1 tutam çörek otu
 
Dip sos için malzemeler:
1 kase yoğurt (arzuya göre sarımsaklı da olabilir)
1 tatlı kaşığı kekik
1 çay kaşığı puş biber
1 tutam tuz
 
 
Yapılışı:

 
Aşağıdaki resimlerde görüldüğü üzere lavaşlar üstüste dizilerek önce dörde ardından da göz kararı daha küçük üçgen parçalara ayrılır.

Daha sonra bir tabakta zeytinyağı, tuz ve baharatlar karıştırılır. Tüm lavaşlar yağlı karışıma bulanır. Çok cıvık cıvık yağ olmuyor benim yaptıklarım. Belki lavaşları dilimlemeden yağlamak daha kolay olabilir, hem de daha az yağlı olurlar. Bir dahakine bu şekilde yapmayı düşünüyorum.
 
Lavaşlar, fırın tepsisine üstüste gelmeyecek şekilde dizilir. Genellikle bir tepsi yetmiyor 3 lavaşa. Üzerine ben haşhaş tohumu serptim fırına vermeden, hoş oldu.
 
170 santigrat dereceye ısıtılmış fırında pişirilir.
 
Pişirirken sık sık kontrol etmek gerekiyor. Tam süresini belirleyemedim. Hatta bazılarını hafif yaktım. Bir an bakıyorsunuz olmamışlar, 1 dakika sonra yanmaya başlıyorlar.
 
 
 
Lavaş cipsi

Ev yapımı cips ve yoğurtlu dip sos
Dip sosu hazırlamak için de yoğurdun içine diğer malzemeler eklenerek karıştırılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder