11 Aralık 2013 Çarşamba

Polonya keki yapmanın püf noktaları

Polonya keki
Geçenlerde ismi ilgimi çektiği için internette taratıp birkaç farklı tarif içinden ilk denemede az miktarda yapmak  için az yumurtalı olması hasebiyle Canan'la denenmiş tarifler blogundaki tarifi denedim.
Yalnız bu tarifte "yumurta aklarını bir çimdik tuzla köpürene kadar çırpmak" aşamasında başarıya ulaşamadım. Ne kadar çırptıysam da yumurta aklarım köpürmedi. Ve benim Polonya kekim resimlerdeki gibi görünmedi.
Yine de tarif bizim ahaliden geçer not aldı.
Blogda pasta tadında demişler ama bizimki daha çok meyvesiz tartla kurabiye arası bir şeyler oldu.

Tarif bu haliyle bile beğenilince sadece yumurta miktarı bir tane daha fazla olan Sarı mutfak'ın tarifini denemeye karar verdim.
Bu kez yumurta aklarını köpürtme aşamasında tuz kullanmadım ve daha önce okuduğum cam bir kapta çırpmayı denedim. Ta taaa! Oldu. Çok güzel köpüren yumurta aklarım vardı. Hatta fırına girince iyice kabardı kek. Sonuçta resimlerdeki gibi bir Polonya kekimiz oldu. Ancak bu kez de yalnızca yumurta miktarını arttırdığımdan belki de yumurta kokusu vardı kekimizde.
Seçici olan kızım her iki tarifi de beğendi. Ama genel kanı ilk tarifin daha iyi olduğu yönünde idi. Bir sonraki denemede aşağıdaki notlar uygulanarak bilgilendirme yapılacaktır. Denemeye değer farklı bir tarif.

Kendime notlar:

Polonya keki
  1. İlkinde hamuru rendelemeyi denedim. Ama gerek kalmadı buzdolabından çıkınca elle dağılabilen kıvamda bir hamur oluyor.
  2. Yumurta akları tuzsuz çırpılıp köpürtülecek tuz iyice köpürdükten sonra eklenecek.
  3. Yumurta aklarına nişasta eklendikten sonra yumurta kokusunu alması için limon kabuğu, vanilya eklenebilir. Limon suyu denemedim ama 2-3 damla limon suyu da eklenebilir.
  4. Kakaolu hamurun içine damla çikolata ilave edilebilir. İkinci denemede kullanacaktım ama unutmuşum.
  5. Reçel kullanılacaksa tanelerinin kullanılmaması daha iyi olabilir. Bizimkiler kek, kurabiye içinde bu tür malzemeleri sevmiyorlar. Sizin arzunuza kalmış. İlkinde vişne reçelini taneleri ile koymuştum, ikinci de yalnızca sıvı kısmını kullandım.
  6. Yumurta beyazlarını eklerken kabın kenarına temas etmemeleri için yumurta beyazlarnı boşaltmadan önce kakaolu hamur ortası çukur olacak şekilde yerleştirilirse daha iyi sonuç alınıyor.
  7. Bu tarifi üçüncü denememde muffin kalıplarında yaptım. Bir miktar arttı. Artanı da bir kaseye koyup kaseyi suya oturtarak pişirdim. Yumurta beyazları krema kıvamında pişti ve en lezzetli hali de bu oldu. 
          Malzemeler:
    3 yumurta
    3 yemek kaşığı pudra şeker
    1 paket vanilya
    1 paket kabartma tozu
    3 yemek kaşığı tereyağı
    1 çay bardağı sıvıyağ
    1 su bardağı un
    2 yemek kaşığı kakao
    1 su bardağı toz şeker
    2 yemek kaşığı mısır nişastası
    2 yemek kaşığı marmelat veya reçel
    2-3 yemek kaşığı damla çikolata
    1 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi (veya 2-3 damla limon suyu veya 1 paket daha vanilya)
    1 fiske tuz

    Yapılışı
Yumurtaların beyazları ile sarıları ayrılır.

Yumurta sarıları ile pudra şekeri çırpılır. Tereyağı eklenip çırpılır.
Un, kabartma tozu ve vanilya yumurta sarılarının üzerine elenip yoğrulur.
Hamur 3 eşit parçaya bölünür. Bir parçasına kakaoyu eklenip yoğurulur. Bir parça altına yağlı kağıt serilmiş kelepçeli kek kalıbına yayılır. Kalıba yayılan sade hamurun üzerine reçel veya marmelatı sürülür.

Kalan 2 hamur (biri kakaolu, diğeri sade)  dondurucuda 20 dakika bekletilir.

Bu 20 dakika beklenirken ayrılan yumurta beyazları cam bir kapta köpürünceye kadar mikserle çırpılır. Biraz tuz ve toz şeker eklenip yeniden çırpılır. Toz şekerin kalanı azar azar ilave edilip tekrar çırpılır ve en son nişasta ile limon kabukları (veya vanilya) eklenerek 5 dakika kadar daha çırpılır.

Kakaolu hamur reçel veya marmeladın üzerine rendelenir. Üzerine damla çikolata serpilir.
Köpürmüş yumurta akları rendelenmiş kakaolu hamurun üzerine yayılır.

Ayrılan son hamur parçası da köpürmüş yumurta aklarının üzerine rendelenir.

150 santigrat dereceye ayarlanmış fırında 40 dakika kadar pişirilir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder