10 Aralık 2013 Salı

Ispanaklı, kakaolu, damla çikolatalı muffin ve bir gıda mühendisinden notlar...

Bir süredir takipte olduğum ve zaten hassas olduğum çocuk yemekleri konusunda biraz daha hassas olmama neden olan bir site var: Bir gıda mühendisinden notlar, tarifler vs. vs. Zaten bir süredir okunacaklar listemde de bulunuyor. Orada dikkatimi çeken bilgilerden bir tanesi de şekerin çok yüksek sıcaklıklarda pişirilmemesi gerektiği idi. Pekmezle ilgili sorular arasında sorulmuş bir sorunun yanıtında kısaca 120 santigrat derecenin altında pişirilen şekerli ürünlerde sorun olmadığını ama bu sıcaklığın üzerinde akrilamid ortaya çıktığını ve bu maddenin de kanserojen olduğunu yazmış şu yazısında, sayın gıda mühendisi.
Bu durumda, ben de birden sıcaklığı düşürürsem belki başarılı olamam diye korktum muffinlerimi yaparken.
Kek yaparken her zaman 175 santigrat dereceye ayarladığım fırınımı, bu kez 150 santigrat dereceye ayarladım. Yani sıcaklığın düşük olma sebebi zararı azaltmak istemem. Bir dahakine, 130 dereceyi deneyeceğim. Başarılı olursam 120'ye inmeyi planlıyorum.
Kendisi daha geniş kaplarda veya daha küçük muffin kalıplarında 120 derecede başarılı sonuçlar elde edilebileceğini yazmış.
Benim muffin kalıplarım biraz büyüktü. Bu nedenle bu kadar düşük sıcaklığı denemeye cesaret edemedim. Ama 150 derecede bir problem olmadığını söyleyebilirim.

Kendime not: Bir dahakine kakao miktarı 1 kaşık arttırılacak yani 2 kaşık kakao kullanılacak ve kekin tamamı veya çoğu kakaolu yapılacak. Kakaolu kısım çok lezzetli oldu.

Malzemeler:
2 adet yumurta
1 çay bardağı şeker
1 su bardağı ıspanak püresi
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 paket kabartma tozu
1,5 su bardağı un
1 yemek kaşığı kakao (bir dahakine 2 yemek kaşığı kullanacağım)
4-5 yemek kaşığı damla çikolata
3-4 yemek kaşığı su (kakao 2 yemek kaşığı kullanılacaksa 5-6 yemek kaşığı olabilir)

Yapılışı:
Yumurtalarla şeker köpürene kadar çırpılır.
İçine ıspanak püresi ve zeytinyağı eklenerek yeniden çırpılır.
Un, kabartma tozu ile birlikte sıvı karışımın üzerine elenir.
Ben yarısını ayırıp içine 1 yemek kaşığı kakao ekledim.
Bu aşamada hamur biraz katı olunca üzerine 2-3 yemek kaşığı su ekledim.
Eğer siz de tamamı kakaolu olsun derseniz 3-4 yemek kaşığı su ekleyin.
Önce, ıspanaklı kek hamuru kağıt yerleştirilmiş muffin kalıplarına birer yemek kaşığı konulur. Üzerine bir kaşıktan biraz az kakaolu hamur konulur.
Yarım kaşıktan biraz fazla damla çikolata konulduktan sonra kalan kakaolu hamur çikolataların üzerine paylaştırılır.
150 santigrat dereceye ısıtılmış fırında 30 dakika kadar pişirilir.
Bir kürdan ya da bıçak yardımıyla içinin pişip pişmediği kontrol edilir.

Benim muffin kalıbım dokuzlu. Bu kadar hamur 9 tane muffin için yeterli oldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder