Benim sonradan öğrendiğim ama özellikle taze veya salamura aş otu (kişniş) ile yapılınca daha çok beğendiğim besleyici bir çorba. Kişniş bulamadığımda maydanozla da yapıyorum ama kişnişin yerini tutmuyor. Özellikle soğuk kış günlerinde sıcak sıcak içmek güzel oluyor.
Soğanlısını denemediyseniz denemenizi tavsiye ederim ayrı bir lezzet veriyor soğan.Bu çorbayı et suyu veya köfte ile de yapıyorlar. Ben sadesini daha çok sevdiğim için tarifteki gibi yapıyorum.
![]() |
Ayran çorbası |
Malzemeler:
Yarım su bardağı haşlanmış aşurelik buğday
1 orta boy soğan
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
2 su bardağı yoğurt (ekşi olursa daha güzel oluyor)
2 yemek kaşığı un
1 tutam taze veya salamura kişniş
3 su bardağı su
1 tutam tuz
Yapılışı:
- Yoğurt ve un çırpılır.
- Aşurelik buğday ve su karışıma eklenir.
- Bu arada soğanlar yemeklik doğranarak zeytinyağında çevirilir. (Ben biraz diri kalınca da seviyorum soğanın ağızdaki bıraktığı etkiyi.)
- Soğanlarda yoğurtlu karışıma eklenerek bir taşım kaynatılır.
- Üzerine kişniş ve tuz ilave edilir.
- Sıcak olarak servis yapılır.
Püf noktası:
- Yoğurdun kesilmemesi için çok fazla kaynatılmaz.
- Yoğurdun kesilmemesi için tuz piştikten sonra ilave edilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder