25 Nisan 2014 Cuma

Pırasalı peynirli kek veya muffin

Ben pırasayı çok severim. Böreğini, zeytinyağlısını... Ama bizim ahali çok meraklı değildir pırasaya... Ancak yıllar içinde geliştirip "tamam, şimdi oldu" dediğim bu pırasalı kek ilk halinden itibaren geçer not almıştır, bizim ahaliden (en azından çoğunluktan).




Pırasalı peynirli muffin


Malzemeler:
  • 3 yumurta
  • 2,5 su bardağı un
  • 1 kabartma tozu
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı süt
  • 1 adet rendelenmiş patates
  • Yarım kg kadar pırasa
  • 1 su bardağı ufalanmış beyaz peynir
  • Peynir çok tuzlu değilse bir miktar tuz
  • Arzuya göre pul biber, karabiber eklenebilir. Ben çocuklar yiyeceği için eklemiyorum.
  • Üzerine susam ve çörek otu eklenebilir. (Güzel oluyor.)
Yapılışı:


  • Fırını önceden 180 santigrat dereceye ayarlayın.
  • Pırasaları yıkadıktan sonra, düzgün yaprakları ile birlikte böreklik doğrar gibi küçük küçük doğrayın.
  • Sıvıyağı tavaya alıp pırasalarla beyaz peyniri suyunu çekene kadar pişirin ve soğumaya bırakın. 
  • Bir kapta yumurtaları çırpın. Ben çırpmak için mikser kullanıyorum.
  • Üzerine sütü ekleyip tekrar çırpın.
  • Un, kabartma tozunu, arzu ettiğiniz baharatları ekleyip mikserle karıştırın.
  • Soğumuş olan pırasa ve peynir karışımını ve rendelenmiş patatesi ekleyerek kaşıkla karıştırın.
  • Yağladığınız fırın tepsisine, borcama veya muffin kalıplarına dökün.
  • Önceden ısıttığınız fırında, üzeri hafif kızarana kadar pişirin.
Sıcakken içleri hamurumsu oluyor,  ama biraz bekleyince kendini topluyor. Onun için, fırından çıkar çıkmaz yemenizi pek tavsiye etmem. Biraz dışarıda bekletip yerseniz oldukça lezzetli, ama kalırsa ertesi gün çok daha güzel oluyorlar, tabi kalırsa...



Pırasalı peynirli kek

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder