İlk 6 ay sadece anne sütü verilmesi gerektiğini biliyorum ama bazı bebeklerin ek gıdayı 6 aydan sonra kabul etmediklerini de bildiğim için bizimkini alıştırma aşamalarına başlamıştım bir süredir. Ek gıdaya başlamak sayılır mı bilmiyorum, belki yavaş bir alıştırma süreci denilebilir.
4,5 aylık olduktan sonra ufaklığa tattırmaya başlamıştım bazı gıdaları çay kaşığının ucu ile. Tatmak hoşuna gidiyordu.
Bir süredir de yoğurt başladım ancak hala 3-4 çay kaşığı kadar veriyorum, her gün düzenli de vermiyorum.
Kızımda havuç ve elma püresi ile başlamıştım ilk olarak ek gıdaya. Yine ufaklığa da elma, havuç başladım. Bir de armut, ama hiç birini düzenli vermiyorum henüz. Sadece arada 3-4 çay kaşığı kadar. Ek gıdaya yeni başlayan bebeklerin genelde kabızlık sorunu oluyor. Armut ve bal kabağı kabız olmuş bebeklere iyi geliyor. Özellikle muz verdiğim zamanlarda kızıma armut veya bal kabağı da verirdim. Bal kabağını buharda haşlayarak püre yapardım. Alırken de en kırmızı olanlarını alırdım, onlar daha tatlı oluyorlarmış. Zaten artık dilimlernmiş de satılıyor. Bal kabağını fazla sevmeyen ben bile bu püreyi severdim.
Bir gıdayı, bebeğime ilk kez veriyorsam 1 çay kaşığı, 2. gün 1 tatlı kaşığı, 3. gün ise 1 yemek kaşığı kadar veriyorum. Bu 3 gün içinde yeni bir gıda daha başlamıyorum. Kızımda diyetisyenimiz bu yöntemi önermişti. Bu, başladığımız gıdanın alerjik reaksiyona neden olup olmadığını test etmek içindi sanıyorum.
Hala yeni gıdaya başlamadığım günlerde sofradaki taze pişmiş yemek ve çorbalardan tattırıyorum çay kaşığının ucu ile. Aslında tuz, salça vs vermiyorum ama bu kadar tattırmamdan da zarar gelmeyeceğini düşünüyorum.
Kızım ana kucağında yerdi yemeklerini. Ufaklık hoşlanmadı. Oturur pozisyonda daha rahat yiyebiliyor. Ana kucağında yutamıyor.
Kızımda muhallebi, mama vs vermemiştim. Oğlumda da vermeye niyetim yok.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder