11 Eylül 2013 Çarşamba

Ev yoğurdu yapımının püf noktaları

Ev yapımı yoğurt
İnternette pek çok sitede bulunabilecek bir tarif ev yoğurdu. Ancak kızımın doğumundan önce başladığım yoğurt yapımında bazı püf noktalarım var ki paylaşmak istedim.
Resimlerde de görüldüğü üzere ben yoğurdu borcamda yapıyorum. Böylesi hem sağlıklı geliyor, hem de pratik. Saklamak da sorun olmuyor.
2-2,5 litre sütü borcama boşalttıktan sonra ocakta kısık ateşte küçük parmağımı ısırana kadar (hafif yakana kadar) ısıtıyorum. Ben günlük süt kullandığım için tekrar kaynatmıyorum sütü. Böylece üzerinde yoğun bir kaymak tabakası olmuyor ama yoğurt homojen yağlı bir yoğurt oluyor ve kıvamı daha iyi oluyor. Kaynatınca yağı yüzeyde birikiyor.
Bir çay fincanında 2 kaşık yoğurtla azar azar eklediğim yarım fincan kadar soğuk sütü karıştırıyorum. Üzerine de ılıttığım sütten ekliyorum.
Daha sonra ise fincandaki karışımı borcama dökerek bir kepçe ile savurarak karıştırıyorum.
Bu arada borcamın içindeki karışımın sıcaklığını tekrar kontrol ediyorum, bazen bir miktar soğumuş olabiliyor, ocağın altını açıp kısa bir süreliğine tekrar ısıtmak gerekebiliyor. Parmak ısırma sıcaklığında ise bir havlu, bir de sofra bezine sararak 5 saat civarı bekletiyorum.
5 saat sonunda kıvamını borcamı hafif eğerek kontrol edebiliyorum.

Ev yapımı yoğurt
Olmuşsa örtüsünü açıp, 15 dakika kadar oda sıcaklığında bekletip buzdolabına yerleştiriyorum.
Genelde yoğurdu gece yatarken mayalayıp gece oğluma uyandığımda buzdolabına yerleştiriyorum.
Gündüz de dokunmuyorum, en az 7-8 saat buzdolabında beklettikten sonra bölüyorum.
Genelde de kıvamı iyi oluyor.
Bu arada maya olarak kullandığım yoğurdun ekşi olmamasına ve yoğurdun sulu kısmından olmamasına dikkat ediyorum.
Bir de annem ekşi olmaması için 1 tatlı kaşığı şeker ekliyor, sulu olmaması için de 1 çay kaşığı nişasta. Ama ben bunları yapmıyorum.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder