7 Eylül 2013 Cumartesi

Muzlu kek





Muzlu kek


Bazen evde kalan malzemeleri nasıl değerlendiririm sorusu ile internette tarifler aramaya koyuluyorum. Muzlu kek  de bu şekilde yapımına başladığım bir tarifti. Bizim ahali muzu bir sever, bir sevmez. Ne zaman yiyecekleri belli olmaz. Evde olmadığında canları ister, evde varsa kimse yüzüne bakmaz. Zavallı muzlar da kararmaya başlar. Ya anne mideye indirir, ya fazlası dilimlenip dondurulmuş muz olarak tüketilmek üzere buzdolabına kaldırılır. Bu kez 4 orta boy muzum vardı, ben de kızıma sürpriz yapmaya karar verdim. İnternetteki tarifleri gözden geçirip, kendi tarifimi geliştirdim. Hafif ve nemli kıvamda bir kek oldu. Kokuya hassas kızım, pek beğenmedi. Ama benim hoşuma gitti, tadı.
Üzerinde çikolata sosu veya Nutella ile çok daha güzel olabilecek bir kek. Ben Nutella almayı veya çikolata sosu (evde hazırda malzemelerim olmadığı için) yapmayı beklemeden; neredeyse tamamını tek başıma tükettim, eşim de nemli bir kek olmasından hoşlanmayınca.
  
Benim tavsiyem tarifteki ceviz miktarını artırarak, içine 1 çay bardağı kadar da damla çikolata eklemeniz yönünde.

Bu arada son bir not; ben hangi kalıbı kullanacağım konusunda kararsız kalınca oval borcamı tercih ettim. Benim favorim kek pişirmede kare borcam. Ama kek hamuru gözüme az görününce, oval olanı tercih ettim. Nemli bir kek olabileceğini düşünerek, silikon kalıbı kullanmak istemedim; ama aynı hamuru muffin kalıpları ile de denemeyi düşünüyorum.
 
Malzemeler:
4 orta boy olgun muz
3 yumurtanın beyazı

Muzlu cevizli kek
3/4 su bardağı toz şeker
Yarım su bardağı sıvıyağ
2 su bardağı un
1 su bardağı ceviz (Ben yarım su bardağı kullandım evde yoktu)
3 yemek kaşığı kadar hindistan cevizi
1 çay bardağı damla çikolata (ben kullanmadım evde yoktu)
1 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı karbonat

 Yapılışı:

  • Fırını 180 santigrat dereceye ısıtın.
  • Cevizleri rondodan geçirip tavada hafif kavurun.
  • Kekinizin kalıbını biraz tereyağı ile yağlayın, üzerine biraz un serpin.
  • Bir kapta yumurta beyazlarını şekerle beyazlaşıncaya kadar iyice çırpın.
  • Üzerine unu, tuzu karbonatı ve kabartma tozunu ekleyip karıştırmaya devam edin.
  • Hindistan cevizini ve sıvı yağı da kek hamurunun içine ekleyerek çırpın.
  • Muzları çatal yardımıyla iyice ezin ve cevizlerle birlikte kek hamuruna ekleyin. Tüm hamuru, muzlar her tarafına eşit yayılıncaya kadar mikserle karıştırın.
  • Önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 30 dakika pişirin. İçinin pişip pişmediğini kontrol etmek için, keke bir kürdan veya bıçak batırın, temiz çıkıyorsa pişmiştir.
Bazı tariflerde pişirme süresini 1 saat demişler, ama benimki 30 dakikada pişti.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder